Čitaj mi!

Srbija na vezi

Na krilima tradicije

U Tuzli se obeležava 140 godina od osvećenja Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu. Veliku pomoć pri poslednjoj obnovi Hrama dali su sunarodnici muslimanske veroispovesti, institucije Federacije BiH, Grad Tuzla, veliki  broja privrednika Tuzlanskog kantona, vernici  iz Republike Srpske i Srbije. Podršku svom narodu i sveštenstvu, ali miru i zajedništvu pruža i patrijarh srpski Porfirije.

 U zajedništvu nastaju mnoge dobre i lepe stvari. Jedna od njih je i igračka predstava "Sokolova pesma", čiji je idejni tvorac, mađarski reditelj i koreograf Gabor Mihalji, u izvođenju Ansambla narodnih igara i pesama Srbije-Kolo.

Na krilima naše tradicije, dobili smo nešto sasvim novo i neočekivano, savršeno uigrano kako samo "Kolo" ume, čime su kako navode "napravili iskorak ka budućnosti", a sve što ima dobru osnovu, ostaje za sva vremena. Pričaćemo o  "Kolu" i kolu, o "Sokolovoj pesmi", našem folkloru i njegovoj lepoti. Naš gost je direktor Ansambla "Kolo" Vladimir Dekić. Saznaćemo šta je o "Sokolovoj pesmi" nakon premijere u Budimpešti rekla supruga mađarskog premijera Viktora Orbana-Aniko Levai. Uživaćemo u pevačkim i igračkim bravurama Kolaša, a saznaćemo i kako je protekao ovogodišnja smotra folklora u Maslovarama u Republici Srpskoj.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Rediteljka Dragica Gačić