Čitaj mi!

Srbija na vezi

Kao i svakog ponedeljka sa „Srbijom na vezi“ ponovo smo u regionu, nastavljamo da se bavimo najnovijim aktuelnostima o Srbima i srpskoj zajednici u nama susednim zemljama.

Glavna tema večerašnje emisije jesu Srbi u Crnoj Gori, odnosno njihov život i poloožaj u novim političkim okolnostima. Položaj srpskog naroda u toj zemlji, koju su mnogi ranije zvali „srpska Sparta“, čini se da je i dalje složen, bez obzira na nedavnu promenu vlasti i možda prevelika očekivanja od iste. Kuda ide današnja Crna Gora, sa kojim se izazovima suočava, kakav je život u njoj, kako je rešen položaj manjina u njoj, položaj verskih zajednica, pre svega položaj Mitropolije crnogorsko primorske kao i samih Srba, koji su ipak konstitutivni narod u toj zemlji. O tim i mnogim drugim temama vezanim pre svega za sveukupni status srpskog naroda i koji su to problemi i pitanja sa kojima se on danas suočava govori gost u emisiji predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčilo Vuksanović.

U drugom delu emisije, pored ostalog, upoznaćemo se sa životom i delom kompozitora i etnomuzikologa  Tihomira Vujičića, koji je bio veoma popularan u mađarskom umetničkom svetu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Bavio se naučnim radom kroz istraživanje i sakupljanje muzičke tradicije, pre svega Srba, ali i Bunjevaca, Hrvata i drugih slovenskih naroda. Gošća u studiju etnomuzikolog, savetnik u Muzikološkom institutu SANU i dopisni član akademije dr Jelena Jovanović  govori o ovom istaknutom muzičkom stvraocu i najavljuje skoru promociju knjige „Tihomir Vujičić: Muzičke tradicije južnih Slovena u Mađarskoj“, najavljenu za kraj maja u Beogradu. Promociji u Galeriji SANU prisustvovaće i predstavnici srpske zajednice u Mađarskoj – Petar Lastić iz Srpskog instituta u Budimpešti, koji je suizdavač knjige o Tihomiru Vujičiću, kao i prevodilac i jedan od urednika izdanja Marijeta Vujičić, supruga Tihomirovog brata, poznatog književnika Stojana Vujičića, koji takođe više nije među živima, jednog od najpoznatijih Srba u Mađarskoj u drugoj polovini 20. veka.

Iz emisije bismo izdvojili i prilog Vladana Rakića u kome on izveštava o nedavno dodeljenim nagradama „Radoje Domanović“, u Udruženju književnika Srbije, koje se redovno svake godine dodeljuju za najbolju satiru. Među nagrađenima su i srpski pisci, satiričari iz regiona.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Rediteljka Ernestina Gligorijević