Čitaj mi!

Oko specijal: Finska i Švedska u NATO - korak ka ratu ili miru

Da li je odluka dve skandinavske zemlje da zbog napada Rusije na Ukrajinu uđu u NATO brzopleta ili neophodna i da li će to doprineti smirivanju ili raspirivanju krize.

Iako su od Drugog svetskog rata insistirale na vojnoj neutralnosti i taj stav nisu menjale ni zbog raspada SSSR-a Švedska i Finska su nagovestile da će podneti zahtev za prijem u članstvo NATO. S tim da je odluka Finske izvesnija, a verovatno i značajnija budući da ova zemlja ima kopnenu granicu sa Rusijom dužu od 1,300 kilometara.

Zoran Stanojević
Zoran Stanojević

Rusija je najavila da će u tom slučaju premestiti značajne vojne snage na granicu s Finskom, ali i da bi mogla da usmeri neke od svojih dalekometnih raketa ka ciljevima u ove dve države koje do sada u Moskvi nisu smatrane vojnim ciljevima.

Kakve su posledice ove odluke na rat koji se vodi u Ukrajini, da li će voditi smirivanju ili rasplamsavanju sukoba, možda i širenju na susedne države? Da li će NATO preispitati svoje sporazume sa ostalim neutralnim zemljama među kojima je i Srbija, ali i Rusija sa kojom NATO ima potpisano Partnerstvo za mir.

O tome u emisiji Oko specijal govore:

Dragan Bisenić, novinar,
Vlade Radulović, vojni komentator,
Predrag Marković, istoričar.

Emisiju uređuje i vodi Zoran Stanojević.