Čitaj mi!

Srbija na vezi

I ovoga smo ponedeljka sa najnovijim temama vezanim za region i srpsku zajednicu u nama susednim zemljama.

Saradnja Republike Srpske i Srbije u pomoći izbeglim povratnicima iz rata devedesetih u federalnom delu Bosne I Hercegovine (BiH) je strateško opredeljenje. Ovoga puta videćemo kako se realizuje pomoć srpskim ali i drugim povratnicima u Unsko-sanskom kantonu.

Saradnji Srbije i Spske i, naravno BiH u celini, nesumnjivo će doprineti i budući novi most preko reke Save, kod Sremske Rače. U priči Gorana Maslara saznaćemo dokle se stiglo sa izgradnjom mosta i do kada bi on trebao da bude završen.

Gost u emisiji je primarijus dr Dušanka Mandić, poznata po svom čuvenom pronalasku tzv “klopke za gelere” i lečenje “madu trakom”, koji su se prvi put primenili u lečenju ranjenika u ratu na prostoru bivše Jugoslavije sa početka devedesetih godina. Dr Mandić je nedavno uvrštena u publikaciju “100 žena pronalazača”.

Srpska književna zaduga jedna od najstarijih srpskih kulturnih ustanova ove godine obeležava 130 godina postojanja. Odnedavno je u glavnom gradu Republike Srpske ova izdavačka ustanova osnovala i svoju podružnicu o čemu ćemo više saznati iz priče naših saradnika iz Banjaluke.

Krajem protekle godine svečano je u mestu Čakovo, pokraj Temišvara, u susednoj Rumuniji, završena obnova rodne kuće velikog srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića. Rekonstrukciju kuće finansijski je pomogla Vlada Pokrajine Vojvodine. O samom tom važnom događaju, ali i o značaju velikog Dositeja za našu sveukupnu kulturu u emisiji govori profesor dr Dušan Ivanić, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Dositeja Obradovića u Beogradu.

Na kraju emisije videćemo muzički spot “Himna Svetom Savi” Orkestra i hora Trebinjske gimnazije koja je prošle godine navršila punih sto godina od svog osnivanja i neprekidnog rada.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Reditelj Ernestina Gligorijević