Čitaj mi!

Srbija na vezi

I u ovoj godini, svakog ponedeljka, nastavljamo da se bavimo temama iz regiona, odnosno onim pričama koje se tiču Srba i srpske zajednice u nama susednim zemljama.

Emisiju otvramo informacijom na koji način će i u ovoj godini matica pomoći Srbe u regionu. Jedan od prioriteta je ekonomsko osnaživanje srpskih povratnika u stari kraj. O tome za našu emisiju govori direktor Pokrajinskog Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Podkraj prošle godine premijerno je javnosti prikazan dokumentarni film „Jeni, malo svetlo sa zapada“, priča o Holanđanki Jeni Ligtenberg, apotekarki, koja je kao dobrovoljac, ratne godine na području Bosne i Hercegovine (BiH), početkom devedesetih, provela na Palama, o čemu je napisala i knjigu-dnevnik, potresno svedočanstvo o građanskom ratu i stradanju Srba i drugih naroda u toj bivšoj jugoslovenskoj republici na osnovu koje je i snimljen film. Gosti u studiju, autori filma, reditelj Slobodan Simojlović i direktor Kinoteke Republike Srpske na Palama, ujedno i producent filma, Snježan Lalović, govore o važnosti filma, o tome kako je došlo do ideje za njegovo snimanje, kako i gde je sve sniman, kao i planovima njegove distribucije po bioskopima regiona, Evrope ali i sveta.

Sudbina je htela da nas je hrabra Holanđanka Jeni Ligtenberg napustila prošle nedelje, 8. Januara, u 92. godini, ostavivši iza sebe dragocena svedočanstva o stradanju naroda BiH u građanskom ratu krajem prošlog veka.

Slede dva priloga posvećena božićnim temama. Prva priča nam donosi tužnu sliku sve praznijih pravoslavnih crkava u Sarajevu u vreme božićnih blagdana, što je posledica masovnog proterivanja srpskog pravoslavnog življa iz bosansko-hercegovačke prestonice tokom rata devedesetih. Druga priča je Božićna poslanica vladike Lukijana, episkopa budimskog i administratora temišvarskog, kojom on podseća na važnost očuvanja srpskog nacionalnog identiteta naših sunarodnika na području današnje Mađarske i Rumunije.

Iz emisije izdvajamo i priču Vladana Rakića o dodeli književne nagrade „Rastko Petrović“ za 2021. godinu. Pored mnogih dobitnika iz Evrope, Kanade i Sjedinjenih Država, ovo visoko priznanje dobio je i pesnik iz Republike Srpske, Banjalučanin Vid Vicko Vukelić za zbirku pesama za decu „Ljubav te češka“.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Muzički urednik Branka Lolić

Rediteljka Erna Gligorijević