Čitaj mi!

Rani kadrovi 014: Jovan Dimoski

Ciklus: Rani kadrovi, sezona 2

U ovoj epizodi "Ranih kadrova", koja nosi naziv "014: Jovan Dimoski" i čija je premijera 6. decembra na našem Drugom programu, predstavljamo mladog reditelja koji od svojih filmova teži da izgradi svojevrsnu urbanu mitologiju. Od božanskih negativaca grčkih mitova i junaka Homerovih epova, on nastoji da crpi energiju za svoje likove, problematične mladiće i devojke sa trošnih ulica beogradskog predgrađa...

Jovan Dimoski, gost emisije
Jovan Dimoski, gost emisije

Jovan Dimoski rođen je 1996. u Beogradu. Nakon gimazije, 2015. godine upisuje filmsku i TV režiju na FDU u Beogradu. Njegov kratkometražni film "Kratki životi" imao je premijeru na festivalu u Puli. Tokom završne godine studija, za RTS je uradio korežiju TV-drame "Proleće u januaru", prema drami Dušana Kovačevića.

Fotogragija iz filma
Fotogragija iz filma "Pitomci"

Nakon uvodnog razgovora sa mladim rediteljem u studiju "Ranih kadrova", pogledaćemo film "Pitomci", iz 2020. godine , koji je bio njegov ispitni rad na trećoj godini studija.

Marko Novaković, urednik i moderator serijala
Marko Novaković, urednik i moderator serijala

U filmu "Pitomci", reditelja i scenariste Jovana Dimoskog, Marija je skoro punoletna štićenica Doma za vaspitanje dece i omladine. Ona i njen dečko Sale, takođe štićenik doma, skupljaju novac na sve moguće načine, da bi otišli kod Saleta na selo i tamo proveli slobodan vikend. Međutim , nakon što Sale ugleda modricu na Marijinim grudima, dođe do sukoba u kojem on iz ljubomore povredi Mariju i napusti je. Od para koje je planirala da potroši na romantičnu avanturu, Marija kupi grickalice i sladolede, zatim se vrati u dom i u naletu nervnog sloma proždire sve što je kupila. Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Filip Hajduković, Milan Zarić, Stojša Oljačić i Dragi Petrović.

Nikola Popević, kritičar u emisiji
Nikola Popević, kritičar u emisiji

Televizijski prikaz filma "Pitomci" donosi nam Nikola Popević, filmski kritičar, prevodilac i kolumnista, odgovorni urednik Redakcije filmskog i stranog serijskog programa u Radio-televiziji Srbije.

U drugom delu razgovora u studiju, u emisiju dolazi gost Jovana Dimoskog - mlada dramaturškinja Aleksandra Jovanović, a biće reči i o njegovom diplomskom kratkometražnom igranom filmu, koji nosi radni naziv "Titani".

Marko novaković i Jovan Dimoski u studiju Ranih kadrova
Marko novaković i Jovan Dimoski u studiju Ranih kadrova

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Scenarista: Srđan Vučinić
Reditelj: Marko Jeftić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Jelena Đorđević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2021.