Čitaj mi!

Karate čudo Ilija Jorga

Emisija "Kareta čudo Ilija Jorga" u fokusu ima pravu vivisekciju dela redovnog profesora Medicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta ( upenziji) Ilije Alje Jorge, koji je bio i ostao sinonim karatea na Balkanu, Evropi i u svetu.

On je prvi, pored nekoliko Japanaca - svetskih karate veličina, kao tvorac sopstvenog stila Fudokan dobio zvanja SOKE, tj. majstor karatea 10. dan, a sa 80 godina drži seminare u preko 100 zemalja članica Svetske Fudokan karate federecije, postavši i general Kozačke garde (Gvardije), jer decenijama obučava i sve grupacije kozaka.

 

 

Ali ovaj multitalentovani pregalac u svom novobeogradskom ateljeu vaja velelepne figure (npr. Ivanu Španović itd.), a objavio je i knjigu basni, priprema zbirku poezije, dugo trenirao balet, a izglednu karijeru univerzitetskog profesora i hirurga zamenio je karateom. Pored navedenog on se bavi i Prasrbima i vinčanskim pismom, dok se na karate šampionatima Evrope i sveta peva srpska sportska himna za koju je on napisao reči... Ilija Jorga u Svetlo upisan i - za sva vremena, kaže autor emisije i od 1980. njegov učenik i sledbenik i sam stariji majstor karatea, koji nastavlja delo svog velikog uzornika ("Senseia - Velikog učitelja"), za šta je iz njegovih ruku dobio i SERTIFIKAT Svetske Fudokan karate federacije.

 

Autor emisije Vladan Rakić