Čitaj mi!

Ko dubi živote u Dubu

Mi Dubljani sami dubimo svoje živote onako kako znamo i umemo i ne dozvoljavamo da nam ih drugi kreiraju i kroje - kaže Cvetko Milojković koji sa svojom užom porodicom živi u zajednici koja broji devet članova.

Dubljani sami dube svoje živote, a žive od onoga što stvore svojim rukama. Većina njih bavi se stočasrtvom, uzgojem maline, kupine i kukuruza. U Dubu još ima mladih ljudi koji su svoje živote vezali za ovo bajinobaštansko selo.

Porodična zadruga Mojković na okupu
Porodična zadruga Mojković na okupu

- Nisam, uopšte išao u Beograd da tamo ostanem, nego sa namerom da završim fakultet i vratim se u Dub, što se na kraju i desilo - reči su mladog Marka Mojkovića koji je u Dubu, nakon završetka studija, osnovao porodičnu firmu za proizvodnju folija za domaćinstvo.

Selo Dub
Selo Dub

Grupa mladih ljudi, njih devetorica, koje predvodi Marko Milojković donela je iz Guče prvu zlatnu trubu u Dub, a njihov orkestar proglašen je 2018. godine najboljim trubačkim orkestrom na Saboru trubača u Guči. Time se Dubljani posebno diče, a još više se ponose najlepšom crkvom brvnarom u Srbiji, koja je delo osačanskih neimara, koji su u Srbiji od 18. do 20. veka sagradili vše od 40 drvenih crkava i na desetine hiljade kuća tzv. osacanki.

Orkestar Marka Milojkovića kraj crkve brvnare u Dubu
Orkestar Marka Milojkovića kraj crkve brvnare u Dubu

Urednik emisije: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić