Čitaj mi!

Naši susreti: Svetionik sa Apenina

Fotografije na kojima su meštani Velike Hoče, autorke Federike Troizi, kroz izložbu "Prosvetli tamu", ispričale su dirljivu priču o getu u srcu Evrope, u 21. veku. Izložba je prerasla standardne okvire i pretvorila se u glasan apel i skretanje pažnje na sudbinu Srba iz enklava na Kosovu i Metohiji.

Komponujući originalnu muziku za ovaj projekat, podršku je dao i Đovani Lindo Fereti, frontmen nekadašnje grupe "SSSR", začetnik panka u Italiji, sada gorštak u ređo-emilijanskim Apeninima. 

Izložbu "Prosvetli tamu" videlo je hiljade posetilaca u 7 gradova Rima, a u Srbiji putuje od Niša, preko Beograda i Novog Sada, do Zaječara.

Fotografije sa izložbe biće prodate na onlajn aukciji a novac usmeren ka potrebama žitelja Velike Hoče.

Iz emisije
Iz emisije "Svetionik sa Apenina" - Federika Troizi, fotograf

Amici di Decani - Prijatelji Dečana, organizacija osnovana u Rimu, okuplja uglavnom Italijane. Ima i Srba. Od svog osnivanja finansijski pomažu obrazovanje dece iz metohijskih enklava.

Zahvaljujući njima teško oboleli mališani operisani su i lečeni na najuglednijim klinikama u Italiji, da bi se porodicama vratili živi i zdravi. Izuzetno su angažovani na širenju istinite slike o životu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Velika Hoča, fotografija Federike Troizi, izložba i knjiga
Velika Hoča, fotografija Federike Troizi, izložba i knjiga "Prosvetli tamu"

Zahvaljujući Prijateljima Dečana, svake godine u avgustu mesecu, prijatelji iz Italije stižu u Metohiju, na Igre u Hoči (Gioca Hoca). Ima akrobata, ima onih plešu, konstruišu, podučavaju, ali i pripovedaju, sviraju ili jednostavno vode računa o redu. Svako od njih, baš kao i autorka izložbe "Prosvetli tamu", u domovinu se vraćaju obogaćeni saznanjima, motivisani na još snažnije humanitarne kampanje.

"Igre u Hoči", radionica slikanja Nebojše Bogdanovića

Za emisiju govore fotograf Federika Troizi, arhimandrit Ilarion Lupulović, monah Benedikt Skarfi, kustos izložbe Jasmina Andonović, novinar Alesandro Gori, akademski slikar Nebojša Bogdanović i humanitarni radnik Silvija Batistini.

Autor emisije Mirjana Nikolić