Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Volim što sam ovde - Entoni Godfri, američki ambasador u Srbiji

Na dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država 4. jula ponavljam emisiju koju sam uradila tek što je novi Ambasador došao u Srbiju. Sećam se bili su Božićni praznici 2019.

Bila sam u njegovom beogradskom domu, tek što je stigao upoznala sam suprugu En i sina Džejmija. U porodičnoj atmosferi, u kući ukrašenoj za božićne praznike tada razgovarali smo o njegovom prvom ambasadorskom mestu ovde u Beogradu.

Pričao mi je o svom dolasku u Beograd i kako je saznao da je imenovan za ambasadora u Srbiji. Napomenuo je da je bio veoma iznenađen pažnjom i interesovanjem koje su ljudi pokazali za sve njih kada su stigli.

Primetila sam da nije navikao na toliku pažnju koja mu je ukazana, shvatila sam da je profesionalac sa velikim znanjem o regionu na koji je poslat i da odlično poznaje teritoriju na koju dolazi. Veliko iskustvo iz Rusije, gde je bio diplomata, sigurno mu pomaže da bolje razume zemlju u koju je došao.

Uvek postoji deo ličnosti koji ostaje privatan i neposredan i koji je često izvan krutih pravila diplomatije.

Ambasador je jednostavan, neposredan i jasan. Izabrao je direktan način saznavanja o zemlji u koju je došao. Sa suprugom obilazi Beograd i putuje po Srbiji. Opredelio se za lične kontakte i jednostavan način da o zemlji o kojoj je i učio i čuo stekne svoj utisak, neopterećen izveštajima, analizama i razgovorima.