Čitaj mi!

Trag: Dubravica - stražar na Dunavu

Dubravica kod Požarevca i pristanište na Dunavu vekovima su žila kucavica i prozor u svet ovog dela Srbije.

Preko Dubravičkog pristaništa, još su Karađorđe i Knez Miloš Obrenović izvozili svinje i drugu robu u Austriju. Razvojem rečnog saobraćaja u 19. veku Dubravica dobija direktnu brodsku liniju sa Beogradom, a zahvaljujući carini i trgovini, Požarevac i čitav ovaj kraj intenzivno se razvijaju. Početkom 20. veka železnička pruga povezala je Požarevac sa dubravičkim pristaništem, pa se protok ljudi i robe povećava.

Pruga koja spaja Požarevac i Dubravicu
Pruga koja spaja Požarevac i Dubravicu

Dubravičko pristanište bilo je nezaobilazna tačka na putu namernicima i slučajnim prolaznicima. Gotovo svi srpski vladari pohodili su ovaj deo Srbije. Zanimljivo je da je 1922. godine, na svom svadbenom putu iz Rumunije prvi put na tlo Srbije kročila kraljica Marija Karađorđević i to baš tu u Dubravičkom pristaništu.

Sa snimanja
Sa snimanja

Posle Drugog svetskog rata, značaj pristaništa opada, a do šezdesetih godina ukinuta je i pruga. Brodske linije radile su do sedamdesetih godina, a onda su i one ukinuta. Danas je Dubravičko pristanište vikend naselje, a sećanje na njegove slavne dane još uvek čuvaju ovdašnji alasi i meštani Dubravice.

Sa snimanja
Sa snimanja

Autor: Novica Savić
Urednica: Jugoslava Đurica
Snimatelji: Zoran Gavrilović i Saša Gavrić
Montaža: Zoran Gavrilović