Čitaj mi!

Magazin Srbija na vezi

Videćete...

U toku je Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji i Republici Srpskoj. Želja organizatora je da se u većem broju u takmičenje uključe i naši naučnici i inovatori iz dijaspore. Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što učesnicima daje edukativnu i finansijsku podršku. Za Magazin Srbija na vezi govori koordinator takmičenja prof. dr Dragan Povrenović.

Prvi put za Magazin, i ekskluzivno o svojoj  tek objavljenoj fascinantnoj knjizi "Nikola Tesla duhovni lik", govori sveštenik prezviter dr Oliver Subotić.

Spektakularna monografija još uvek nije imala promociju, ali se uveliko radi na njenoj distribuciji u inostranstvo, tako da će uskoro biti dostupna i Srbima u svetu. Saznaćemo sa kakvom posvećenosću i studioznošću je Otac Oliver pisao ovo jedinstveno delo.

Naši dopisnici, Vladan Jočić i Maja Martinović ovaj put vode nas u Italiju, na vrhove kalabrijskih planina, na prostore gde je postojalo 43 000 manastira. Upoznaćemo tajanstvenu Kalabriju i jednu neverovatnu ženu, Mati Stefaniju koja je pre 12 godina došla u varoš Seminaru, da obnovi 1000 godina star pravoslavni manastir, a danas je njen počasni građanin. Videćemo insert iz dokumentarca "Putevi ljubavi Mati Stefanije".Iz Melburna  nam stiže bolna priča. Reč je o Srbima koji su, posle Drugog svetskog rata, u toku kojeg su preživeli strahote u Jasenovcu, našli utočište u dalekoj Australiji. Tadašnjoj deci, ostale su urezane u sećanje slike užasa Jasenovačkog komleksa. Svedočenja preživelih još jedno su podsećanje na sve one koji su izgubili život na tom stratištu. Videćemo deo iz filmske dokumentarne priče "Deca iz Jasenovca", našeg dopisnika, Dragana Gavrilovića.


Dragana Krstović je sa porodicom pre gotovo dve godine Beograd zamenila Berlinom. Uspešno osvojivši internet veštine, pronašla je novu kreaciju i izazov u pisanju knjiga za decu. "Koja je tvoja supermoć" je naziv njene druge knjige kojom nastoji da poveže ranije stečena znanja iz oblasti marketinga, psihologije i komunikacije sa dečijim interesovanjima. Prilog Branislava Đorđevića.

Novo izdanje knjige "Muzičke tradicije Južnih Slovena u Mađarskoj", jedinstvene zbirke narodnih pesama kompozitora i etnomuzikologa Tihomira Vujučića, prvi put je objavljeno posthumno 1978. na osnovu njegovih rukopisa i zabeleški. Kapitalno delo svrstava ga u sam vrh srpske i mađarske etnomuzikologije. O tome u reportaži koleginice Snežane Milivojević.

Urednici emisije Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić
Realizacija Ernestina Gligorijević i Jasmina Jevtić