Čitaj mi!

Srbija na vezi: Vanja Bokun Popović

U Njujorku je prema mnogim shvatanjima živela "Američki san", ali je u jednom trenutku sve napustila i otišla na drugi kraj planete, na Bali, u Indoneziju. Spoj pragmatične Amerike i mističnog Balija, od Vanje su napravili odličnog psihologa i danas živi u Beogradu.

 

Život Vanje Bokun Popović prepun je kontrasta. U Americi se školovala u oblasti biznisa i ekonomije, a usavršavala je psihologiju. Živela je u Njujorku i u Indoneziji. Među malobrojnim je belcima, posebno kao žena, koja je sedam godina bila profesor u školi u jednom od najopasnijih delova Njujorka, južnom Bronksu!

 

Kako je uspevala da opstane u kraju u kom nije prijatno prolaziti ulicom? Kako je reagovala na ljude i događaje? 

Kako je izgledalo kretati se u visokom njujorškom društvu, izlaziti na popularna i često nedostupna mesta za mnoge, a ujutru ići na posao i raditi sa decom koja su u školu došla gladna, decom čiji život čine i najsurovije stvari...

Zašto je kada se ostvarila u poslu i društvu odlučila da sve napusti?

Po čemu je specifična balijanska kultura? Šta je naučila u Indoneziji?

Vanja je prvih deset godina živela u Sarajevu, drugu deceniju je provela u Beogradu, a treću u Americi. Danas sa porodicom živi u Beogradu i kaže da je to privilegija...

Rezultat njenih saznanja i iskustava sa istoka i zapada su i dve knjige, "Mi gradimo novi svet" i "Leksikon božanstvene žene". 

Ova hrabra, radoznala žena avanturističkog duha uspela je da spoji razum i intuiciju, genetiku i misticizam, kvantnu nauku i svakodnevni život. 

Urednik emisije Tamara Drezgić