Čitaj mi!

Književni dijalog: Radoslav Petković

Književnik Aleksandar Gatalica razgovarao je sa Radoslavom Petkovićem, piscem dva verovatno najuticajnija istorijska romana u novijoj srpskoj književnosti "Sudbina i komentari" i "Savršeno sećanje na smrt".

Razgovor je vođen u izuzetnom prostoru Narodnog muzeja, u okruženju kapitela iz Stobija. Bila je ovo prilika da u podsticajnom ambijentu, dvojica književnika progovore o onome što se dešava iza piščeve scene: o tome kako Petković stvara romane, kakav mu je odnos prema junacima i zbog čega je istorija toliko važna u njegovom delu.

U ekskluzivnom intervjuu Radoslav Petković je otkrio kakvu ulogu igraju boje, mirisi i ukusi Mediterana u njegovom delu, te zašto sebe smatra zavičajnim istarskim piscem i danas.

U emisiji će biti reči o tome zašto srpski čitaoci, pa i dobar broj onih koji se smatraju stručnjacima, Vizantiju i dalje posmatraju kao "pravoslavnu džamahiriju", šta sluša od muzike dok piše i kakva je uloga mačke u njegovom stvaralaštvu sve do danas.

Na kraju intervjua Petković otkriva gledaocima Radio-televizije Srbije da trenutno radi na dve knjige: jednoj proznoj, a drugoj esejističkoj. Da li će se nešto novo uskoro pojaviti ili ne, ostaje gledaocima da vide ukoliko pogledaju ovaj razgovor dva književnika: Aleksansdra Gatalice i Radoslava Petkovića.