Čitaj mi!

Književni dijalog: Muharem Bazdulj

Pisac i urednik u Redakciji dokumentarnog programa RTS-a Aleksandar Gatalica susreo se sa jednim od najčitanijih i najomiljenijih pisaca danas Muharemom Bazduljem.

Dvojica pisaca počeli su književni dijalog u jednoj od modernih sarajevskih ćevabdžinica, da bi ga nastavili u Zadužbini Ive Andrića. Zašto je pisac Muharem Bazdulj odlučio da pređe iz Sarajeva i postane srpski pisac, je li na to uticala činjenica da se, kao i Andrić, rodio u Travniku, bile su prve teme koje su otvorile dijalog dvojice književnika.

U emisiji Književni dijalog sa Muharemom Bazduljem pokrenuta su i pitanja: šta je srpska umetnička i kulturna matrica? kako se oseća pisac koji jednako piše ijekavicom, ikavicom i ekavicom?zašto je književnik u procesu stvaranja uvek sam i nema nikog ni da ga ohrabri ni da ga natera na velika pregnuć? Muharem Bazdulj govori i o tome kako je radio na poslednjoj knjizi Lutka od marcipana, da li ga još opseda biografija Mustafe Golubića i ko je još od istorijskih likova u njegovoj čekaonici za romansiranje.