Čitaj mi!

Zavodljiva televizija: Kreatori serija - Lola Đukić i Novak Novak

Povodom jubileja 60 godina Televizije, Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa RTS-a pripremila je serijal pod nazivom "Zavodljiva televizija - Kreatori serija".

Polusatne emisije posvećene su rediteljima i scenaristima: Loli Đukiću i Novaku Novaku, Siniši Paviću, Zdravku Šotri, Gordanu Mihiću ...

Reč je o stilizovanom dokumentarnom programu koji kroz izjave sagovornika: kreatora serija, glumaca, TV kritičara, antropologa, istoričara filma, sociologa kulture ili dramaturga, osvetljava njegovo delo definišući društveni okvir kroz analizu i kritički osvrt, uz seriozan pristup koji je dramaturški osmišljen tako da vešto zavodi gledaoca u onoj meri koliko su to činile i serije o kojima se govori.

Novak Novak sa glumcima iz serije Novak Novak sa glumcima iz serije "Pozorište u kući"

Brojnim insertima u svakoj epizodi, ilustrovana je priča, vođena diskretnom naracijom sa blagim sentimentom.

Pre nego što su kuće dobile televizore, televizori dobili boju, a televizija više kanala, autorski dvojac poznat kao Lola i Novak otpočeli su svoju pionirsku avanturu stvaranja zavodljivog sveta televizije. Krajem pedesetih godina prošlog veka Lola i Novak stvorili su novu epohu u životu nekadašnje Jugoslavije - epohu televizije, a njihove igrane serije poput Servisne stanice, Sačulatca, Pozorišta u kući, Licem u naličje, i mnogih drugih, praznile su ulice i donosile humor u sve brojnije domove sa novim čudom tehnologije - televizorom.

Lola Đukić Lola Đukić

U emisiji učestvuju: prof. Boško Milin, dramaturg, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Ljiljana Lašić, glumica i dramski pisac i Zdravko Šotra reditelj i scenarista.

Urednik serijala Lidija Božić.

Direktor fotografije Vladimir Marković. 

Realizator Sanja Redžić.