Čitaj mi!

Književni dijalog: Dušan Kovačević

Na Kosančićevom Vencu, nedaleko od mesta gde je u filmu "Maratonci trče počasni krug" živela najčuvenija filmska i pozorišna porodica Topalović, Aleksandar Gatalica susreo se sa klasikom srpske književnosti Dušanom Kovačevićem.

Dvojica pisaca povela su razgovor o vremenima prošlim i vremenima budućim. U ekskluzivnom velikom intervjuu za RTS Dušan Kovačević setio se svojih velikih glumaca i prijatelja, Danila Bate Stojkovića, Borislava Mihajlovića Mihiza koji su, kako je rekao, doživeli "raskošniju nesreću" od njega, te su uvek nalazili vremena i snage da ga posavetuju i umire. Gatalica i Kovačević Gatalica i Kovačević

Da li je posle 1990. izgubio svoje literarno more nestankom socijalizma i da li nekadašnja prva postava Ateljea 212 negde igra njegov "Sabirni centar", bila su pitanja na koja je Dušan Kovačević, kao i uvek, dao duhovite odgovore, rekavši da on u sabirni centar snažno veruje, jer da je tamo loše neko bi se već vratio odande.

Dvojica pisaca razgovarala su i na temu stvaranja: o tome koliko je važno posmatrati sam život koji uvek nudi prototipove za drame, priče i romane; o tome da je zanat sveta reč i da svaka umetnost počiva na "ručnom radu". Veliki pisac na kraju razgovora dao je lucidan presek današnjeg vremena, a razgovor je okončan konstatacijom da je uloga pisca u novom veku još važnija, upravo stoga što ga danas niko ne sluša.