Čitaj mi!

Otpisani

"Otpisani" je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd 1974. i 1975. godine. Serija prati avanture mladih ilegalaca u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata. Zbog velike popularnosti serije, dve godine kasnije, snimljen je nastavak pod nazivom „Povratak otpisanih“.

Seriju je režirao, Aleksandar Đorđević, a scenario su napisali Dragan Marković i Siniša Pavić. Glavni junaci serije bili su tada mladi glumci - Voja Brajović, Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, Čedomir Petrović i Aleksandar Berček, a pored njih veće uloge su ostvarili i glumci - Stevo Žigon, Rade Marković, Dragomir Felba i Vasa Pantelić.

Na vest da je Adolf Hitler napao Sovjetski Savez, grupa mladih skojevaca odlučuje da formira ilegalnu grupu da bi se suprotstavili Vermahtu. Njihove akcije će ih dovesti na vrh liste za uklanjanje Specijalne policije i Gestapoa. 

Serija "Otpisani" se smatra za najbolju ratnu akcionu TV seriju ikad snimljenu na ovim prostorima. A, uz "Sivi dom" je svakako najbolja akciona serija snimljena u vreme postojanja SFRJ.

Čuvenu i prepoznatljivu muziku, možemo reći svim generacijama, napisao je Milivoje Marković.