Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: Spona

IN MEMORIAM: Robert Hamerštil

Povodom smrti Roberta Hamerštila, slavnog austrijskog slikara iz Beča, poreklom iz Srbije (Vršac) , repriziramo emisiju SPONA u kojoj ga je pre nekoliko godina predstavila urednica Vera Marjanović.

Roberta Hamerštila, smatrali su za najvećeg živog austrijskog slikara, koji se rodio 1933. godine u Vršcu, a preminuo nedavno u Beču, u 87-oj godini. Njegov otac, vlasnik pekare, bio je ikonopisac u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Strahote rata su Roberta, zajedno sa majkom i mlađim bratom, odvele u logor, a potom u izgnanstvo.

Dom je našao u Austriji, gde mu životni put nije bio lak. U emisiji SPONA, gospodin Hamerštil sa puno emocija govori o svom školovanju, teškom radu i borbi za mesto u umetničkom svetu, u čemu je imao veliku pomoć nemačkog državnog vrha.

Proteklih sedam decenija, veliki slikar nije prestao da sanja o Vršcu, koji je obeležio njegovo slikarstvo. Nije zaboravio detinjstvo, srpski jezik, niti ćirilicu, kojom potpisuje svoja izuzetno cenjena i skupa platna. Uostalom, o njihovoj umetničkoj vrednosti govori i činjenica da ih je izlagao u najpoznatijim svetskim galerijama, a stalna postavka, rame uz rame sa Klimtom, Šileom i Kokoškom, nalazi se u čuvenom muzeju Lepolds u Beču, kao i u Muzeju Vojvodine.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić