Čitaj mi!

Ponuda raznovrsna, vakcina još nedostupna

Već celu godinu, dok pokušavaju da pomognu pomognu zaraženima virusom korona, lekari, ali i pacijenti širom sveta nadaju se vakcini. Kompanije koje se isto toliko bave vakcinom stigle su, izgleda do završne faze. Možda prebrzo?

Koliko je efikasna, kada će biti dostupna i ko će morati, a ko neće želeti da je primi? To su samo neke od dilema koje otvara skori dolazak vakcine protiv Kovida 19.

Prve doze u Srbiji se očekuju do kraja godine. To je, međutim, kažu stručnjaci, tek prva faza posla koji je označen kao jedan od najvećih poduhvata 21. veka.

Kako će izgledati masovna imunizacija? Hoćemo li sve nepoznanice rešiti pre nego što vakcina stigne i ima li svrhe ubeđivati one koji su odlučni da vakcinu ne prime?

Koje promene donosi, a koja pravila ne ukida dolazak vakcine protiv korone?

O tome u emisiji "Četvrtkom u 9" govore:dr Marijan Ivanuša, direktor  Kancelarije SZO u Beogradu, prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, dr Dragoslav Popović, konsultant Unicefa za imunizaciju. Kakva su iskustva onih koji su već primili rusku vakcinu reći će nam dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi.

Koju će vakcinu odabrati Evropska unija, a koju neće tolerisati proveravamo u Briselu.

Urednik i voditelj Nada Gogić