Čitaj mi!

Zlatni vek - 100 godina opere: Uvertira

Nakon uspešno realizovanog serijala Narodno pozorište u deset činova, koji je na specifičan način pristupio istraživanju i oblikovanju kompleksne arhivske građe iz istorije nacionalnog teatra, Redakcija za kulturu i umetnost pripremila je dokumentarno-igrani serijal posvećen obeležavanju jednog veka Opere Narodnog pozorišta.

Kroz priču o razvoju operskog sektora nacionalnog teatra, vodi nas operski umetnik Miodrag D. Jovanović, koji će u svojstvu Naratora imati priliku da se susretne sa različitim ličnostima koje su obeležile jedan vek Opere.

U prvoj epizodi serijala Narator postavlja pitanje kada je tačno osnovana Opera i da li zaista možemo tvrditi da je početna godina 1920? Dok o ovoj dilemi u žaru diskutuju dva ljubitelja opere, Narator o problemima razvoja opere na ovim prostorima razgovara sa nekadašnjim upravnikom Narodnog pozorišta Milanom Grolom, ali i sa kompozitorom Stanislavom Biničkim, koji je bio prvi direktor Opere Narodnog pozorišta. Oba sagovornika otkrivaju sa kakvim su se izazovima suočavali uvodeći ovaj zahtevni muzičko-scenski oblik na scenu nacionalnog teatra.

Uloge: Miodrag D. Jovanović, Nenad Stojmenović, Nebojša Milovanović, Branislav Zeremski, Marko Baćović, Zoran Ćosić, Marko Pantelić, Vladimir Gligorić

Autor serijala: Nebojša Bradić
Reditelj: Miško Milojević
Scenarista: Tamara Baračkov
Producent: Nevena Stanojlović
Izvršni producent: Boban Radisavljević
Scenograf: Miroslava Andrejević
Kostimograf: Marija Tavčar
Direktor fotografije: Milan Grbić
Kompozitor: Božidar Obradinović
Montažer: Biljana Kunijević Dželi