Čitaj mi!

Geteborški hram-centar duhovnosti i kulture

40 godina parohije i 10 godina srpskog hrama na severu Evrope

Ekipa naše emisije je boravila nedavno u Švedskoj, Geteborgu, gde je 25. maja obeleženo 40 godina parohije i 10 godina postojanja srpskog hrama Sveti Stefan Dečanski. Velikim zalaganjem srpske zajednice u tom delu Švedske, otkupljen je nekada protestanski hram i pretvoren u pravoslavni, srpski.

Danas je to duhovni i kulturni centar Srba u Skandinaviji koji služi na ponos ne samo Srbima, već i svima ostalima koji žive na tim prostorima i koji ga rado posećuju kao svoj dom. Veliki broj Rusa, Ukrajinaca, Belorusa, Rumuna i njihovih prijatelja Šveđana, okupio se i na ovoj svečanosti deleći radost okupljanja i druženja.

 

Za emisiju govore njegovo preosveštenstvo episkop britansko-skandinavski g. Dositej koji je zajedno sa ruskim sveštenicima, pravoslavnim švedskim i drugima, služio svetu arhijerejsku liturgiju, protojerej stavrofor Dragan Mijailović, prota Dragan, koji je i osnovao parohiju pre 40 godina i na čiju je inicijativu nastao ovaj hram, sada najveći u Skandinaviji, kao i sveštenici koji sada vode ovaj hram.

Urednik Suzana Gvozdenović Puzović

Reditelj Dragica Gačić