Čitaj mi!

Srbija na vezi: Prof. dr Dejan Ilić, 2. deo

Nemačka Vlada poverila je Prof. dr Dejanu Iliću da stvara budućnost jer je na čelu tima koji radi na usavršavanju baterije za elektromobil. Od početka pandemije, više vremena je proveo u Srbiji nego u Nemačkoj, jer se najsigurnije oseća u rodnom Selevcu.

Prof. dr Dejan Ilić je predavač, pronalazač, naučnik i menadžer. Više od šest stotina njegovih patenata primenjuje se u praksi, a oko dve stotine čeka na objavljivanje. U Nemačkoj ga zovu ocem litijumske baterije i sim kartice. Nekada, jedan od vodećih ljudi u čuvenim kompanijama Varta i Ari, danas je član nadzornih odbora ovih firmi.

Profesora Ilića sreli smo u Beogradu gde je došao u vreme pandemije, jer, kaže da se najsigurnije oseća u Srbiji, u rodnom Selevcu! Pošto se 2004. zadesio u Singapuru, u vreme Ptičjeg gripa, i bio "zarobljen" u hotelu koji je pretvoren u karantin, ove godine se spakovao, i iz Nemačke došao u najsigurnije mesto za njega.

Ipak, za nemački zdravstveni sistem ima samo reči hvale i kaže da država ima kapacitet da prebrodi još dve Korone! Priča nam kako jedna država koja je okrenuta rastu kapitala, ima human odnos prema stanovništvu, ali, da iza svega stoji sistem u kom su izuzetno velika izdvajanja za zdravstvo. Pored discipline Nemačke, hvali Singapur i Japan...    

Prof. Ilić je komesar za energetiku u Evropskoj Uniji i predstavnik Nemačke za oblast aerozagađenja. Nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, kao i njegova naslednica Angela Merkel, angažovali su ga za projekte od vitalnog značaja. Dejanova stručnost i dostignuća nagrađeni su i van granica Nemačke brojnim priznanjima. Među njima je i čuveni "Oskar" za tehničke inovacije.

Kada upoznate Dejana, pored dokazane stručnosti i talenta, uočite energiju i temperament svojstven pozitivnim i vedrim ljudima.

Zanimljivo je Dejan ima četiri mesta prebivališta u Nemačkoj, zemlji u kojoj živi skoro četiri decenije. Ali, kada ga pitate gde ide "kada ide kući", kaže, u Selevac!

Urednik emisije Tamara Drezgić