Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Kako se oblačila Jovanka Broz

U ovoj emisiji videćete slike haljina koje je nosila Jovanka Broz, a koje su zatečene u kući posle njene smrti.

Mirjana Menković muzejski savetnik dok je bila direktor Etnografskog Muzeja u Beogradu formirala je komisiju na poziv Republičke direkcije za imovinu i predlog naslednika Jovanke Broz, njenog sestrića i njegove supruge, da načini popis njenih privatnih stvari koji su se nakon njene smrti zatekli u kući u kojoj je živela.

Tokom popisa gde su bili opisivani predmeti i sve sto se našlo u toj kući bili su prisutni kustosi preparatori, konzervatori fotografi iz Etnografskog Muzeja kao i komisija muzeja Jugoslavije i Republičke direkcije za imovinu. Svi su oni popisali kako se stručno kaže izlučili predmete prema svojim specijalnostima.

Etnografski Muzej izlučio je odevne predmete Jovanke Broz. Mirjana Menković mi je pokazala i uzorke nekih materjala od kojih su se šile haljine Jovanke Broz.

U svojoj doktorskoj disertaciji "Savremena žena" u kojoj je obradila odnose među polovima kao i, kulturu ženstvenosti u Srbiji govorila je o značaju naših žena u 20 veku i njihov uticaj na stvaranje stila modernog odevanja u socijalizmu. Poseban deo posvetila je Jovanki Broz izučavajuci njen stil odevanja.