Čitaj mi!

Vile nekad bile

Sve važne ličnosti, koje su uoči Velikog i između dva svetska rata nešto značile u Srbiji, imale su svoja zdanja u tada mondenskoj Vrnjačkoj banji, koja je bila u rangu Karlovih Vari. Zato, u tim vilama Vrnjačke banje, iako većinom devastiranim i ruiniranim posle Drugog svetskog rata, i dan-danas „stanuje" duh značajnog dela srpske istorije.

Osim odmora, oporavka i zalečenja tu su se na balovima, proslavama i ciljanim druženjima komentarisala državna i politička pitanja, diplomatija, usaglašavala su se mišljenja, pa i odluke donosile.

Vile nekad bile
Vile nekad bile

Banja je počela da niče sedamdesetih godina pretprošlog veka kada su, najpre tu počeli da stižu kvartiri, a pored reke da niču male naseobine daščara krajnjača sazdanih u polukrug, u čijem središtu su bile zajedničke kujne.

Već krajem devedesetih godina tog veka general Belimarković, od izuzetnog državnog i političkog uticaja, gradi svoje zdanje, što je početni momenat prave najezde na Banju onih koji su bili od uticaja u političkom i društvenom životu Srbije.

Autorka Nataša Todorović i snimatelj Dragan Stanojković na terenu
Autorka Nataša Todorović i snimatelj Dragan Stanojković na terenu

Posle Drugog svetskog rata vlasnici tih zdanja su razvlašćeni, a neki od potomaka koji su ostali da žive u Vrnjačkoj Banji i danas izbegavaju da prođu pored svojih bivših letnjikovaca.

Sadašnje stanje, i pored tragova i duha srpske istorije kojim i danas mirišu, govori da su vile, to samo nekad bile.

Autorka: Nataša Todorović
Urednik: Ljubisav Aleksić
Snimatelj: Dragan Stanojković