Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: Spona

Sagovornica Vere Marjanović, urednice emisije SPONA iz Beča, je Jovanka Banjac, čuvena pijanistkinja i uspešni pedagog. Njena umetnička biografija je vrlo bogata i zanimljiva.

Ljubav prema klaviru, Jovanka je počela razvijati u najranijem detinjstvu u roditeljskom domu u Beogradu. Nakon završene osnovne, a potom i srednje muzičke škole, želja za usavršavanjem odvela ju je prvo u Italiju, a potom 1974. godine u Beč, gde je započela studije na Visokoj školi za muziku u klasi čuvenog profestora Dietera Njebera. Brojne nagrade na prestižnim takmičenjima doprinele su da Jovanka Banjac dobije stipendiju koja joj je olakšala školovanje.

Njena izvođenja zahtevnih dela velikih svetskih kompozitora na čuvenim binama, izazivala su divljenje i pohvale od strane kritike, a onda je, intezivno vežbajući po više sati dnevno, dobila upalu tetiva. Ovaj zdravstveni problem sa rukama, koji je usporio, pa čak i prekinuo neke uspešne karijere koncertnih pijanista, nije prošao bezbolno ni kod Jovanke Banjac. Ipak, uspešno je okončala studije, nakon čega je počela raditi u muzičkoj školi u Beču, verujući da će nastaviti sa koncertnim nastupima. Zahvaljujući neverovatnoj upornosti i snazi ove krhke dame, ljubitelji muzike nisu bili uskraćeni za njene virtuozne nastupe, ali pedagogija je, ipak, preuzela primat.

Danas Jovanka Banjac predaje na bečkom Univerzitetu za muziku, autor je više udžbenika, izvodi kamernu muziku i predavač je na značajnim seminarima po svetu. Kako sama kaže, dan u kojem ne svira, za nju je izgubljen. Rado se vraća Beogradu, gde su joj rodbina, prijatelji i ono što joj je najvažnije – koreni.

Urednik Medijska mreže srpske dijapor