Čitaj mi!

Medijska mreža srpske dijaspore: Američki san

Prof. Slobodan Ćuk: Od Emigranta do pronalazača, prvi deo

Putem Faradeja, Tesle i drugih


Neplanirani odlazak Slobodana Ćuka u Ameriku pretvorio se u boravak od 48 godina. Odluka da ode, 29-og februara 1972. godine,  poklopila se sa „zlatnim“ dobom kada je Amerika bila potpuno otvorena prema emigrantima.

Američka agencija NASA  obezbedila mu je vizu, pokrila troškove direktnog leta Beograd-San Francisko i bila sponzor magistarskih studija na univerzitetu u Santa Klari. Usledila je podrška NASA-e i za dvogodišnje doktorske studije na "Kalteh" univerzitetu u Pasadeni od 1974. do 1976.  Po osnivanju kompanije "TESLA"  1979 godine, NASA je bila i sponzor familije Ćuk konvertora za Orion "spejskraft" realizovane u kooperaciji "Honeywell" i Tesla. Orion misija je put na Mesec 2024. i na Mars 2030. godine.

Teslin epohalni pronalazak Ej-Si sistema  (naizmenični napon i struja) i nova tehnologija komponenti i sistemskih rešenja omogućuje novi Di-Si sistem (jednosmerni napon i struja) prenošenja električne energije na velike daljine koji nije bio moguć tada.

Vodopadi Nijagare kao indirektan izvor Ej-Si električne energije sada se prirodno zamenjuju solarnim ćelijama kao direktnim izvorom nepresušne Di-Si električne energije malog Di-Si napona i velikih Di-Si struja. Ostvarenje ovog projekta prirodno će dovesti do "Treće industrijske revolucije", sada ne čekajući na 22. vek! O svemu tome u novom izdanju emisije
Američki san.

Autor emisije Dragan Rakonjac

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić