Čitaj mi!

Kakva nam je vlada potrebna?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mandat za sastav nove vlade poverio je doskorašnjoj predsednici Ani Brnabić. Vučić je rekao i da će Srbija dobiti dva nova ministarstva, a da je druga ideja da 50 odsto članova vlade budu žene.

Žene u vlasti - ispunjavanje kvote ili stvarni uticaj?

Srbija je 2001. godine imala četiri ministarke u odnosu na 15 ministara. Prosečno učešće žena među ministrima za 2014. godinu iznosilo je 21 odsto, a za 2016. godinu 22,5 odsto.

Najveći skok ostvaren je nakon izbora 2016. godine, kada je na visoke položaje imenovano pet žena. Tada se prvi put na mestu premijera našla žena.

Kakva je situacija na lokalu, gde su još neophodna poboljšanja? Na koja to ministarstva žene mogu računati u novoj Vladi? Koliko su moćne u politici? Kakva je situacija u svetu i EU?

Gosti: Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinstsva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus

Upitnik, utorak u 21.00 na RTS 1

 

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]