Stranac u Srbiji: Matijas Nojbert

Svuda u svetu se ljudi najlakše zbližavaju kroz sport, koji pokreće zdrave resurse društva i zbližava ljude istih razmišljanja i podstiče ih na zdrav način života. Sportisti koji kruže svetom i menjaju svoja staništa prolazeći kroz razne države i kontinente predstavnici su onog dela društva koji zdravim i zrelim razmišljanjem, jasnim, ispravnim pogledom na svet utiču pozitivno na najmlađu populaciju. Oni privlače i pozivaju na druženje.

Takav je Matijas Nojbert, Nemac iz Hamburga. Sa devetnaest godina je napustio zemlju i otišao u svet da igra tenis. Prvi put je došao u Beograd 2004. godine da igra na teniskim turnirima, a 2006. godine dolazi na poziv da radi kao trener i sparing partner Novaku Đokoviću. Ostaje u Beogradu i ženi se Anetom Vlaški, instruktorkom joge.

Porodica je odabrala Beograd kao „bazu" za življenje sa sinom Andrijanom, a Matijas odlazi u Austriju, Švajcarsku, Španiju, Ameriku da drži časove tenisa i radi kao sparing partner. U emisiji Matijas govori o tome koliko su Srbi odgovorni prema sebi i svom zdravlju kada je reč o rekreativnom bavljenju sportom. "Prave velike pauze i ne dolaze na treninge dok traje slava. Pojave se pred odlazak na more", kaže Matijas.

Reći će Matijas u emisiji i o tome koliko se život u Srbiji izmenio otkad je on došao, o svom odnosu prema porodičnim obavezama, o tome koliko je lakše otvoriti fitnes klub u Srbiji nego u Nemačkoj. Za njega je život u Srbiji pun iznenađenja, koja su mu bila na početku čudna, a sada često treba da se podseti da je Nemac jer se potpuno uklopio u srpske klišee.

Autor i urednik: Ranka Jakšić
Snimatelj: Gojko Despotović
Montažer: Đorđe Anđelković
Snimatelj zvuka: Dragan Ušendić
Obrada zvuka: Nebojša Dragićević