TV Feljton: Veselin Marković - Prošlost nikad ne prolazi

Da li je tačno da "prošlost nikad ne prođe", zbog čega je izabrao da ne piše o istorijskom vremenu i koje je to vreme koje oblikuje čoveka, zašto ljudi danas bolje znaju šta se dešava u društvu od onoga što se događa u njihovoj duši, neka su od pitanja na koja odgovara književnik Veselin Marković.

Stasao u doba postmodernizma, Veselin Marković (Beograd, 1963) pripada onim autorima koji priču vraćaju korenima pripovedanja. Svoju prvu zbirku "Šta propuste oni koji umru u snu" objavio je u 30. godini. Slede "Preimućstva kruga", "Izranjanje" - roman koji mu 2001. donosi Vitalovu nagradu, a zatim - "Mi različiti".  

Veselin Marković istražuje književnost iz različitih žanrovskih uglova - tako piše priče, romane, eseje, studije, prikaze o savremenoj književnosti... Putopis "Svetlost na vodi", nastao tokom boravka u Norveškoj, u fokus stavlja dva motiva koji imaju povlašćeno mesto u njegovoj prozi: svetlost i vodu.

Poslednjih godina živi u Strazburu gde je nastala njegova najnovija zbirka "Prošlost nikad ne prođe" koja još jednom pokazuje da je reč o autoru koji najfinijim psihološkim mehanizmima preispituje lavirinte duše, vešto se poigravajući obrascem krimi priče i neuhvatljivom moći tajne.