Dramski utorak: Reče mi jedan čoek (2020) - premijera

Veliki srpski glumci: Petar Božović

"Dramski utorak" u oktobru predstavlja ciklus "Veliki srpski glumci - Petar Božović", posvećen jednom od doajena srpskog glumišta. Tim povodom je Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa, u julu ove godine, snimila dve monodrame nastale prema poemama Matije Bećkovića - Reče mi jedan čoek i Ćeraćemo se još, u adaptaciji, scenskoj režiji i izvođenju Petra Božovića.

"Reče mi jedan čoek", Petar Božović

Ovdašnja pozorišna publika više puta imala je prilike da čuje i vidi Božovićevu interpretaciju Bećkovićevih stihova. Ipak, ova nova, televizijska, verzija pomenutih monodrama pruža novu dimenziju Bećkovićevim delima i Božovićevom izvođenju.

"Reče mi jedan čoek", Petar Božović

U svedenom studijskom prostoru, akcenat je isključivo na samom glumcu i njegovom govoru: intenzivnoj i uzbudljivoj interpretaciji Petra Božovića, čime se naglašava i ističe sva snaga i emocija poema.

U prvom terminu "Dramskog utorka" u oktobru, 6. oktobra, premijerno emitujemo TV-monodramu Reče mi jedan čoek.

"Reče mi jedan čoek", ekipa na snimanju

Monodrama Reče mi jedan čoek sastavljena je iz više poema koje govore o životu u Rovcima, borbama i stradanjima običnog čoveka.

Ovaj izvedbeni tekst objedinjuje poeme Smrt Perka Pušeljina, Unuk Alekse Marinkova plače nad Crnog Gorom, Špijun u Rovcima i druge, dok se stihovi Reče mi jedan čoek, kao centralni motiv provlače se kroz celu dramu.

Petar Božović Petar Božović

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Urednik monodrame: Tamara Baračkov
Reditelj: Milica Mitrović
Izvršni producent: Ana Todorov
Producent: Biljana Dautović
Scenograf: Tanja Ivanović
Kostimograf: Aleksandra Stošić Krstović
Direktor fotografije: Sima Dimitrić
Montažeri: Uroš Nikolić i Bojan Filipović