Srbija na vezi

Oj, Kozaro...

Planina okružena rekama...sama pomisao ukazuje na beskrajne prirodne lepote, ali mesto na kome se nalazi odredilo je tešku i stradalnu sudbinu Srba na tom prostoru, posebno u Drugom svetskom ratu. Istorija koja se mora znati i pamtiti. Sa tim ciljem, pre 12 godina osnovano je i Udruženje Kozarčana u Beogradu. Večeras je naš gost predsednik Upravnog odbora pomenute organizacije Radenko Rade Karalić, sa kojim ćemo razgovarati o očuvanju sećanja, tradicije i kulture kozaračkog kraja.

I baš u tom delu Republike Srpske, tačnije u Kostajnici nedavno je otkriven vredan dokument koji svedoči da je u tom mestu još 1880. godine postojala škola. Prilog su pripremile su kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Kozarčani su, poput mnogih drugih, rasuti širom sveta. Jedan od mnogih je i čuveni slikar i pisac Mladen Karan koji više od dve decenije živi i radi u Firenci, ali  često dolazi u rodnu Žuljevicu. Povodom Dana Republike Srpske, prošle godine odlikovan je Medaljom zasluga za narod. Umetnika svetskog glasa sa Kozare, predstavila je koleginica Tamara Drezgić u svom autorskom serijalu "Srbija na vezi-portreti", čiji ćemo insert videti u večerašnjoj emisiji.

Kozaru i Krajinu u pesmi, predstaviće vokalna solistkinja Vida Zec, članica Udruženja Kozarčana u Beogradu.

Nekoliko minuta emisije izdvojili smo i za Srbe u drugom delu Bosne i Hercegovine. Naime, u Čapljini  (FBiH) je posle 120 godina obnovljen rad Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta". Ovaj značajan događaj zabeležile su kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Urednici Miroslav  Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Maja Mandić