TV Feljton: Najbolje u nasleđu

Istoričar umetnosti, univerzitetski profesor, muzeolog i stručnjak za baštinu prof. dr Tomislav Šola, već decenijama, proučava najbolje prakse u domenu baštine, za koje je i predložio pojmove "heritologija" i "mnemozofija".

Njegovo naučno istraživanje baštine, posebno muzeja, povezano je sa iskustvom koje ima kao kustos, urednik, predavač i konsultant. To je i razlog što se ime Tomislava Šole nalazi u timu stručnjaka, koji su pozvani da svojim savetima pomognu projekat, za rekonstrukciju Etnografskog muzeja u Beogradu. Boravak profesora Šole u našem gradu je bio povod da njegova istraživanja, razmišljanja i savete zabeležimo u emisiji, pod nazivom, "Najbolje u nasleđu" koju je pripremila Redakcija za kulturu i umetnost. Konferencija u Dubrovniku Konferencija u Dubrovniku

Prof. dr Tomislav Šola je završio istoriju umetnosti i engleski jezik, poslediplomske studije muzeologije u Zagrebu i Parizu, i doktorat u Ljubljani. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univezitata u Zagrebu, i predavač na Univerzitetu umetnosti i Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autor je osam knjiga i oko 250 članaka. Do sada je održao oko 325 sati predavanja širom sveta. Autor je koncepta i organizator međunarodne konferencije "Najbolji u baštini" koja se održava u Dubrovniku. Urednik je pet sajtova među kojima je i jedan od najlepših "Globalni muzej ljubavi".

Prof. dr Tomislav Šola Prof. dr Tomislav Šola

U emisiji "Najbolje u nasleđu" prof. dr Tomislav Šola govori o kulturnim industrijama, profesiji kustosa, eko muzejima i totalnim muzejima, modelima kako upravljati baštinom, lošim stranama kulturnog turizma, virtuelnim muzejima, demokratiji i globalizaciji, ali i o marketingu u muzejima i o tome da li baština ima budućnost?

Urednik emisije: Svetlana Ilić
Montažer: Milan Radičević