Pravo na sutra: Uzurpacija srpske imovine na Kosovu i Metohiji

Uzurpacija srpske imovine na Kosovu i Metohiji traje skoro dve decenije. Pravnici Besplatne pravne pomoći savetuju vlasnicima imovine u južnoj Pokrajini da na svakih šest meseci u katastru provere da li se njihova imovina vodi na njih.

U južnom delu Kosovske Mitrovice mnogim Srbima je posle proterivanja ostala velika imovina koju su uzurpirali Albanci. Srbi ne mogu da vrate svoje posede zbog bezbednosti. Nedaleko od Kosovske Mitrovice u selu Miroč kod Vučitrna dešava se drastičan primer bezvlašća. Svu imovinu u Miroču uzurpirao je jedan Albanac sa porodicom. I meštani susedne Gojbulje trpe pritisak jer im zabranjuju da obrađuju sopstveno imanje.

Slobodan Aksentijević ispred uzurpirane imovine u južnom delu Kosovske Mitrovice
Slobodan Aksentijević ispred uzurpirane imovine u južnom delu Kosovske Mitrovice

Kosovske institucije ne reaguju pa uzurpatori prolaze nekažnjeno, kažu pravnici Besplatne pravne pomoći koji rade na rešavanju imovinskih problema na Kosovu i Metohiji.

Ekipa emisije
Ekipa emisije "Pravo na sutra" i Miljana Cvetković pravnik Besplatne pravne pomoći

U martovskom pogromu iz Obilića su proterani svi Srbi, a njihova imovina je oteta. Neki od njih su zbog toga život nastavili u kolektivnim centrima, poput Trepčinog Hotela 3 u Zvečanu.

Slavko Todorović prognan iz Obilića
Slavko Todorović prognan iz Obilića

Srbi koji imaju imovinski problem na Kosovu i Metohiji, Besplatnu pravnu pomoć mogu da potraže u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Vranju, Nišu, Kraljevu i Beogradu.

Bratislav Kostić iz Gojbulje kod Vučitrna
Bratislav Kostić iz Gojbulje kod Vučitrna

Autor emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelji: Aleksandar Stipić, Vladimir Jovanović
Rasveta: Nebojša Milosavljević
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Montaža: Goran Tomić
Realizacija: Biljana Erdeljan