Srbija na vezi: Vesna Stanojević

Likove i replike iz filmova Poslednji krug u Monci i Tri karte za Holivud zna nekoliko generacija. Osim ovih domaćih klasika, omiljene su i serije Greh njene majke i Cvat lipe na Balkanu. Povezuje ih jedna glumica. Ona je danas profesor na britanskom fakultetu koji su završili Lorens Olivije, Vanesa Redgrejv i Džudi Denč!

Pre 20 godina u Edinburg je odvela predstava Ostrvo. Grad je očarao, a posebno mir koji je u vreme sve većih problema u Jugoslaviji, učinio na neki čudan način spokojnom. U povratku za Beograd posetila je London, i tamo ostala do danas!

Kvalitet beogradske glumačke akademije i Vesnin talenat otvorili su vrata Royal Central School of Speach and Drama gde je postala profesor. Kada je u holu škole videla slike Vanese Redgrejv, Džudi Denč i Lorensa Olivijea, shvatila je da su ove svetske zvezde pohađale fakultet na kom predaje.  

Vesna Stanojević i Tamara Drezgić
Vesna Stanojević i Tamara Drezgić

Posle velikog uspeha serija Greh njene majke i Miris kiše na Balkanu, osveženje je bilo Vesnino pojavljivanje u TV filmu Put ružama posut, u ulozi princeze Olivere Lazarević.

Vesna Stanojević
Vesna Stanojević

Uskoro ćemo je gledati u filmu koji je sniman u Srbiji i ima simboličan naziv Povratak. Pored čuvenog Džona Sevidža, u filmu igra nekoliko naših glumaca koji žive na različitim stranama sveta. Tako je Raša Bukvić došao iz Pariza, Lazar Rajić Rokvud iz Toronta, a Vesna Stanojević iz Londona. 

Iako za Srbe i Engleze kaže da su dve dijametralno suprotne kulture, radila je na tome da oni razumeju nju i obrnuto. Zato danas živi, kako kaže, svoj treći život. Prvi je bio u Jugoslaviji, drugi u Britaniji, a treći, sadašnji je i tamo i ovde...

Urednik Tamara Drezgić

Realizacija Marija Sredojević