Trezor: Vreme televizije

Današnja epizoda iz serije "Vreme televizije" govori o razvoju dokumentarnog programa od 1977. do 1980. godine

OD SRBIJE DO SVETA, 26. epizoda serijeVreme televizije - emisija je posvećena dokumentarnom programu od 1977. do 1980, periodu uspona ovog žanra.

Služeći se analitičkom obradom tema, program je uspevao da ostvari dragocena svedočanstva o svom dobru, noseći, naravno, pečat tadašnjeg idejnog usmerenja, ali i pečat individualnosti svojih autora. Ambicije da svedoči o svom vremenu već se izražavaju naslovima udarnih serija: Naše vreme, Ona, Priče o ljudima i naravima, Čovek i njegova sudbina i dr.

Televizija Novi Sad takođe stvara zapažene emisije dokumentarnog žanra, a najbolje je reprezentuje emisija Gori vatra i zemlja iz prethodnog perioda. Međunarodni uspeh postiže emisija Kampućija 78 novinara Nikole Vitorovića i snimatelja Dragana Kulišića, realizovana u Informativnom programu. Blagodareći njihovom podvigu prvi put su televizijska svedočanstva u Pol Potovoj Kampućiji viđena u svetu.

Inače, Televizija Beograd bila je prva inostrana stanica koja je uspela da obezbedi intervju sa Deng Sjao Pingom, vođom Kine posle pada "četvoročlane bande". Intervju je vodio Dušan Mitević. Značajna je i emisija Borivoja Mirkovića i Miloša Stefanovića. U Šangaju kokošije perje leti u vazduh o promenama u Kini toga vremena.

Učesnici: novinari-autori Svetolik Mitić, Neda Todorović, Ljubivoje Ršumović; snimatelj Dragan Kulišić, reditelj Miloš Stefanović, novinar Dušan Mitević, snimatelj Petar Latinović

Scenarista dr Miroslav Savićević, voditelj Mića Orlović, reditelj Nikola Lorencin