Srbi i region

Širom Crne Gore održavaju su litije protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Građani izlaze na ulice i trgove, prelaze kilometre i kilometre u želji da sačuvaju svetinje.

Da li su događaji u Crnoj Gori - verski motivisan protest i događanje naroda ili politika? Kakvi su stavovi Beograda o tome? Sa druge strane, poslanici Skupštine Republike Srpske usvojili su na vanrednoj sednici u Banjaluci sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog delovanja Ustavnog suda BiH" i zaključke, među kojima je obustava rada predstavnika RS u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu. Vanredna sednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine.

Kakvi su stavovi Beograda povodom donošenja te odluke i najavljene reakcije vlasti RS i srpskog člana Predsedništa Milorada Dodika.

Kada je reč o južnoj pokrajini, Kosmetu - ima li Beograd rešenje za još jedan, višedecenijski izvor nestabilnosti? Da li dogovori o uspostavljanju avio linije i železničkog saobraćaja dovode do ukidanja taksa na robu iz Srbije? Na pitanja kakva je pozicija srpskog naroda u region, šta može Srbija da uradi kako bi doprinela stabilnosti regiona ali i o kritikama da se meša u unutrašnje stvari suseda govore gosti Upitnika:

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, Čedomir Jovanović, predsednik LDP i Đorđe Vukadinović, narodni poslanik
broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2020, 16:09) - Miki [neregistrovani]

Cestitka

Svaka cast. Radio televizija Srbije. Vase oci, usi...

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]