Srbija na vezi

Dobro došli u prvo ovogodišnje izdanje!

I u Novoj godini nastavljamo sa pričama koje povezuju život tamo i ovde.

Sasvim očekivano, emisiju otvaramo prilogom našeg kolege Aleksandra Žigića, koji će nam preneti deo atmosfere, ali i poruke sa proslave pravoslavnog Božića u Kanadi.

Večeras se sećamo malih, običnih ljudi u Velikom ratu kroz priče koje je prikupila i objavila Jasmina Tomašević u knjizi "Veliki rat, mali ljudi". Autorka je naša gošća u studiju.

Sličnom temom, zapravo o Srbima na Korzici tokom Prvog svetskog rata bavila se i Tanja Milosavljević, koautorka knjige po kojoj je nastao i dokumentarni film "Srbi na Korzici" čiji ćemo insert videti u večerašnjoj emisiji.

Prilikom jedne od poseta Srbiji, pisac i veliki prijatelj Srba, Petar Handke boravio je na Kosovu, a posetio je i svog prijatelja u selu kraj Svilajnca. Bilo je to 2011. godine pošto je dobio nagradu "Hajnrih Hajne", koja je uzburkala javnost ništa manje od Nobelove koju je dobio prošle godine. Bez obzira na promene okolnosti i stav (ili pritisak) javnosti, uvek je bio dosledan sebi i isvojim stavovima, što je potvrdio i u razgovoru sa kolegom Vladanom Rakićem. 

U kratkoj priči, Vanja Vasić predstaviće književnicu i profesorku Srpskog jezika u Kanadi Dušicu Ivanović.

Urednice Tanja Adamović i Nada Vukelić

Rediteljka Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar