Srbija na vezi

Mediji dijaspore, mediji o dijaspori i mediji za dijasporu .....

Koliko su važni mediji u povezivanju matice i dijaspore, kako omogućiti bolje informisanje dijaspore i Srba u regionu o dešavanjima u matici ali i informisanju matice o dešavanjiva u dijaspori i srpskoj zajednici u regionu, o ulozi javnog servisa u informisanju dijaspore neke su od tema koje će se razmatrati na predstojećoj redovnoj godišnjoj Medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu.

Upravo je predstojeća Medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu koja će se, u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, 26. decembra održati u Beogradu, jedna od tema večerašnje emisije. Gost u studiju je učesnik te konferencije koordinator Saveza Srba Slovenije za informisanje i izdavaštvo Saša Stojiljković iz Kopra, govori o samoj konferenciji, očekivanjima od tog skupa, ali i o položaju, problemima i potrebama srpskih medija u Sloveniji.

Specijalno za našu emisiju ekipa Srpske televizije Crne Gore izvestiće nas o tome kako je protekao molitveni crkveni sabor, održan prošle subote u Nikšiću, gde je izražen protest vernika Srpske pravoslavne crkve povodom aktuelnog Predloga Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U drugom delu emisije je gost istoričar Branislav Stanković, jedan od autora knjige „Srbi u Dubrovniku“ i učesnik Tribine „Dubrovački Srbi – izgubljeno nasleđe“, održane krajem prošle nedelje na Pranom fakultetu u Beogradu, govoriće o gotovo potpuno zaboravljenoj srpskoj strani istorije Dubrovnika, o poznatim dubrovačkim Srbima, rimokatolicima, ko su oni bili i koja su dela iza sebe ostavili.

Iz sadržaja emisije izdvajamo još dve teme, od kojih se jedna odnosi na proslavu 90 godina postojanja i aktivnog delovanja Crkve Svetog Đorđa u Kneževu, u istočnom delu Hrvatske, koju je još 1929. izgradio Kralj Aleksandar. Drugi prilog je vezan za tradicionalnu akciju, koju sprovode u Vukovaru, a odnosi se na Konkurs „Deca pesnici roda svoga“, koji uključuje svu srpsku decu širom Hrvatske, sa namerom da ih motiviše za učenje i utvrđivanje poznavanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Na kraju emisije videćemo i muzički spot u kome nastupa naš gost iz Slovenije Saša Stoiljković koji, osim što se bavi medijima, veoma uspešno stvara i u oblasti muzike, svira harmoniku i tako nastoji da neguje i sačuva bogato kulturno nasleđe ne samo srpsko već i drugih balkanskih naroda.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar