Moja lepa Srbija: Zrenjanin, prvi deo

Koliko je Zrenjanin u samom srcu Banata, toliko je Banat u srcu Zrenjanina.

Grad čije je ime tri puta upisivao matičar istorije i koji se bar dvostruko više jutara budio u različitim državama, čuvao je svoj identitet i svoje društveno, multikulturalno i arhitektonsko biće.

Počeo je kao Bečkerek, nastavio kao Petrovgrad i dospeo do Zrenjanina. Istoričari i lingvisti nisu saglasni po čemu je dobio svoje pravo ime. Prema nekim tumačenjima, Bečkerek označava grad na Begeju. Mnogi naučnici se sa takvim tumačenjem nisu složili.

Petrovgrad je izvesno dobio ime po kralju Petru Karađorđeviću. Kada su došla neka druga vremena, nazvan je po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Istorija je ponekad klizila u ironiju. Tako se danas Spomenik kralju Petru nalazi na Trgu slobode, a spomenik Žarku Zrenjaninu u Ulici kralja Petra.

Prvobitno gradsko naselje nastalo je na jednom od ostrva koje je Begej napravio u nedoumici da li da krene dalje i kuda.

U istorijskim izvorima Bečkerek se prvi put pominje u Budimskoj povelji 1326. godine. Srpsko stanovništvo je ovde živelo od VI veka, od seobe Slovena.

I da je Zrenjanin carsko središte svedoče i krivudavi Begej kojim su u grad pristizale velmože, uglednici, bogataši i carska bara sa svojim stanovnicima čiji život u staništu određuju nekad surovi a nekad pravedni zakoni prirode.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Dragan Stojanović
Snimatelji: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović
Novinarka: Irena Minić
Montaža: Nemanja Radić


broj komentara 0 pošalji komentar