S Tamarom u akciji

Obnova osnovne škole, selo Izvor - opština Pirot

Tim humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji" završava i ovu, osmu TV sezonu, specijalnim humanitarnim akcijama koje su posvećene dečijim institucijama.

Sedmu, prolećnu sezonu Tamara i njen tim su završili renoviranjem seoske osnovne škole u selu Guberevac na opštini Knić. Ovoga puta, bolje uslove omogućili su osnovcima iz čak dve seoske škole - jedne u blizini Pirota i druge u okolini Vranja.

Ovim akcijama, produkcija serijala "S Tamarom u akciji" želi da skrene pažnju javnosti na uslove u seoskim školama u Srbiji. Jedna od vrednosti, koje autorka i njen tim promovišu je i očuvanje sela, kao osnovne ćelije našeg društva. S tim u vezi, sopstvenom inicijativom, "S Tamarom u akciji" želi da doprinese da seoska deca imaju ista prava ali i uslove tokom osnovnog obrazovanja kao i deca koja žive u većim gradovima.

Pomoć oko podataka o školama kojima bi pomoć Tamarinog tima najviše značila, nesebično su pružili predstavnici lokalnih samouprava Srbije kao i nekoliko humanitarnih organizacija, koje redovno kontaktiraju produkciju serijala.

Istorijat Osnovne škole "Sveti Sava", u selu Izvor, veoma je interesantan. Postojala je još za vreme Turaka, 1850. godine ali je nažalost izgorela u požaru. Pošto je najuticajnija starica iz sela sanjala da ponovo radi škola (1878.), meštani su zajedničkom mobom ispunili njenu želju i obnovili zgradu 1896. godine, koju je tada pohađalo 44-ro učenika. Tokom čitavog 20. veka, postojala je kao četvorazredna osnovna škola, sa oko 100 dece. U sadašnjem obliku, škola je podignuta (između 1923. i 1925. godine). Prva dogradnja i renoviranje urađeni su 1971. a 1982. godine zgrada je dobila i kuhinju. Potom je 1998. prošireno dvorište i napravljen sportski teren.

Tamarin tim je ovaj objekat zatekao sa dve učionice, sa podom koji je u veoma lošem stanju. Renovirana su dva mokra čvora, kao i kuhinja, koja je ujedno i zbornica. Kotlarnica i deo zgrade u kom borave predškolska deca, takođe su bili u veoma lošem stanju. Škola je bila bez fasade, a i stolarija je (i spoljašnja i unutrašnja) - takođe veoma dotrajala...

Lokalna samouprava je pomogla oko svih pripremnih radova i uradila fasadu, a napravili su i dva ulaza u školu i obezbedili potrebne uslove za izgradnju nove kotlarnice.

Videćete kako su Tamarini majstori ovoj seoskoj osnovnoj školi doneli novi, moderan izgled i pre svega mnogo bolje uslove za nastavu - zamenom sve stolarije, kompletnim renoviranjem enterijera a napravili su i novu kotlarnicu.

Renoviranje je završeno uoči početka ove školske godine, što je posebno obradovalo pedesetak đaka i dvedestoro predškolaca, koji pohađaju školu "Sveti Sava" u pirotskom selu Izvor.

A kako su tekli svi radovi i koje još lepote pirotskog kraja niste videli, ukoliko redovno pratite serijal "S Tamarom u akciji" - pogledajte u epizodi koja je na programu u 21.00, na Prvom programu Javnog medijskog servisa Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar