Srbija na vezi

O Srbima u regionu kroz štampu i redovnu mesečnu rubriku: Šta (nam) se piše? Gost prelistavanja je istoričar Nemanja Starović.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik nedavno je boravio u Ljubljani, gde je, između ostalog, obišao Crkvu Svetih Ćirila i Metodija i Kulturno-pastoralni centar i razgovarao sa  sveštenicima na čelu sa protojerejom-stavroforom Peranom Boškovićem. Posetu su zabeležile kolege iz Radio televizije Republike Srpske (RTRS).

Od naredne školske godine (2020/2021.), učenici osnovnih škola u Sloveniji imaće mogućnost da pohađaju dopunsku nastavu srpskog jezika. O tome, za našu emisiju, govori predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević.

Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU, koji već godinama jedan deo svojih aktivnosti posvećuje Srbima izvan matične zemlje, pokrenuo je inicijativu da kulturne i naučne ustanove ovih zajednica predstave svoju delatnost stručnjacima i zainteresovanoj javnosti u Srbiji. Na ovaj način, može se doprineti boljoj saradnji na relaciji matična zemlja - manjine u okruženju, pre svega na polju nauke i kulture. Među prvima predstavio se Savez Srba u Rumuniji. Okrugli sto pod nazivom "Srbi u Rumuniji – sadašnje stanje i perspektive“ pratio je kolega Miroslav Karlica.

Ovo je samo deo večerašnje emisije. Budite sa Srbijom na vezi!

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar