Profesionalci: Mihajlo Kovač, novinar

Pre 30 godina, 9. novembra 1989. godine počelo je rušenje Berlinskog zida. To je povod za razgovor sa Mihajlom Kovačem jedinim jugoslovenskim televizijskim novinarom koji je izveštavao o ovom istorijskom događaju ,a Televizija Beograd bila je među prvim evropskim TV kućama koja je emitovala snimke rušenja zida.

Mihajlo Kovač rođen je u Subotici. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Novinarsku karijeru počeo je 1970. godine u listu Politika. Krajem 70-ih na poziv Nenada Ristića, kao spoljni saradnik uređivao je i vodio Beogradsku hroniku.

Bio je glavni i odgovorni urednik lista Duga od 1980. do 1984, ali je smenjen zbog objavljivanja tekstova o progonu Srba na Kosovu i Metohiji. Na Televiziji Beograd zaposlio se 1986. godine i radio je do 1993. kada je izbačen sa grupom novinara. Na TVB bio je urednik i voditelj Dnevnika, spoljnopolitički komentator i izveštavao je sa najvažnijih međunarodnih događaja.

Dva puta je proglašen za Ličnost godine u kategoriji TV novinarstva. Bio je poslanik u Skupštini Srbije i ambasador u Austriji. Rezervni je kapetan I klase. Bio je i portparol FK Partizan. Svira nekoliko instrumenata, a obećavajuću muzičku karijeru napustio je zbog novinarstva.

Autor emisije Dragan Stanojević

broj komentara 0 pošalji komentar