Srbija na vezi

Tradicija srpske diplomatije je viševekovna – prošlo je više od 800 godina otkako je Rastko Nemanjić udario temelje diplomatiji svetosavskog pacifizma.

Upravo ta i takva diplomatija brana je pred revizionističkim pokušajima da se promene istorijske činjenice, a negujući kulturu sećanja ona afirmiše identitet našeg naroda, čime obezbeđuje poštovanje međunarodnih aktera i dobru poziciju među njima.

Ko su karijerne diplomate danas? Od vremena Sv. Save, preko Avrama Petronijevića, Dučića, Pupina, Crnjanskog, Andrića...ko su ljudi od čije veštine zavise važne odluke u centrima moći.
U promenjenom političkom diskursu promenjene su i poluge moći - kako se u takvim okolnostima diplomatija svetosavskog pacifizma bori za zaštitu interesa Srbije?

Od prvog oktobra mladi u Srbiji moći će da studiraju hebrejski jezik I kulturu na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Početak rada Multimedijalnog centra i lektorata za hebrejski jezik obeležen je programom koji je bio posvećen osamdesetogodišnjici od početka Drugog svetskog rata i sedamsto devedesetoj godišnjici od prvog hodočašća Svetog Save u Jerusalim.

O „mekoj moći" srpske kulturne i akademske diplomatije govoriće gošće u studiju, ambasadorka Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dr Ljiljana Nikšić i prof. dr Ljiljana Marković, dekanka Filološkog fakulteta.

Urednici: Milena Vujović i Tatjana Adamović

Realizacija: Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar