Medijska mreža srpske dijaspore: Srbi sa petog kontinenta

Srpska pravoslavna crkva nizom svečanosti u gradovima Australije ove godine je obeležila 800 godina od sticanja autokefalnosti i 70 godina postojanja i rada na petom kontinentu.

U Crkveno školskoj opštini Sveti Arhiđakon Stefan u Kizbari,u predgrađu Melburna, svečanu litiju predvodili su episkopi Siluan i Longin,predstavnici manastira Hilandar i Ruske pravoslavne crkve, a potom je služena sveta božanska liturgija uz prisustvo velikog broja vernika.

Iguman Carske lavre hilandarske arhimandrit Metodije preneo je blagoslov i pozdrave hilandarskog bratstva tokom besede održane u okviru kulturno umetničkog programa proslave u kojem su učestvovale brojne folklorne grupe, dramske i pevačke sekcije.

U dobrotvornoj akciji prikupljanja sredstava za obnovu manastira Hilandar prikupljeno je preko 20 000 dolara i to je još jedan pokazatelj privrženosti srpskog naroda sa petog kontinenta svetosavskoj crkvi i sabornosti. Proslavu velikih jubileja Srpske pravoslavne crkve u Melburnu okom kamere i perom, za naš program, zabeležili su Dragan Gavrilović i Mladen Krstić.


Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar