Kvadratura kruga: Travnik kroz vekove

Više od 150 godina Travnik je bio prestonica Bosne i vezirski grad u kome je stolovalo čak 77 vezira. to što tada nigde nisu žurili, a svuda su stizali.

Oni su Travniku podarli 14 džamija, 3 medrese, bezistane i hamame i dve sahat kule koje su Travničanima više bile orjentir u čaršiji nego mera vremena, jer u doba kada su sagrađene u Travniku nisu mnogo marili za vreme za

Travničani su vreme merili od jednog do drugog požara, od jedne do druge epidemije kuge, od jednog do drugog rata. I danas Travničani mere svoje živote po predratnom i poratnom vremenu, s tim što im je sada mera poslednji rat u Bosni i Hercegovini od koga još nisu iscelili sve ratne rane niti povratili urušene živote.

Uspomene i sećanja na najpoznatijeg Travničanina Ivu Andrića danas se čuvaju u njegovoj rodnoj kući koja je pretvorena u muzej. Naš jedini Nobelovac se svom rodnom gradu odužio "Travničkom hronikom" i "Pričom o vezirovom slonu".

Travničani još uvek poštuju Andrića, za razliku od nekih bosanskih intelektualaca koji ga optužuju kao mrzitelja svega islamskog i bošnjačkog, zaboravljajući pri tom da je novčani deo Nobelove nagrade u iznosu od gotovo milion dolara Andrić darovao Bosni.

broj komentara 0 pošalji komentar