Rani radovi - film

"Rani radovi" na alegoričan način izlažu priču mladih učesnika studentskih demonstracija, juna 1968. u Beogradu: tri mladića i devojka Jugoslava, suprostavljaju se malograđanskoj rutini svakodnevnice.

U želji da "promene svet", nadahnuti tekstovima mladog Karla Marksa, odlaze u sela i fabrike, da "probude svest" ljudi, da ih ohrabre u borbi za emancipaciju i dostojanstven život. U tom boravku i radu na terenu se suočavaju sa primitivizmom i bedom ali i sa sopstvenim ograničenjima, slabostima, nemoći, ljubomorom. Bivaju i hapšeni. Rani radovi Rani radovi

Frustrirani što je planirana revolucija neostvarena, tri mladića odlučuju da eliminišu Jugoslavu, svedoka njihove nesposobnosti. Pucaju u nju, prekrivaju je partijskom zastavom, pale njeno telo, pa od nameravane akcije ostaje taman stub dima koji se diže u nebo.

Poruka na kraju filma glasi:

Oni koji revoluciju izvedu tek do pola, samo kopaju sebi grob.

Antoan de Sen Žist

Rani radovi Rani radovi

Pripada ostvarenjima crnog talasa. Film je od strane cenzure odobren za javno prikazivanje 8. marta 1969, a pod optužbom "uznemiravanja jugoslovenske javnosti" bio na sudskom procesu koji je počeo 23. juna 1969. Film je prvobitno zabranjen a tek 1982. odobren za javno prikazivanje.

Uloge: Milja Vujanović, Bogdan Tirnanić, Marko Nikolić...

Režija: Želimir Žilnik

broj komentara 0 pošalji komentar