S Tamarom u akciji

Osmu TV sezonu humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji" autorka Tamara Grujić otvara potresnom porodičnom pričom o životu Srđana Tamburića (56), samohranog oca četvoro dece.

Tamara Grujić:" Nažalost, ekipa emisije se često susreće sa nedoličnim ponašanjem jednog od roditelja, to je veoma teško objasniti... posebno, kada decu zanemaruje i napušta majka. Upravo to je zadesilo je Srđana, supruga ga je napustila a on je ostao sa četvoro maloletne dece. Ona je zasnovala novu bračnu zajednicu u istom selu, u kojoj je dobila još jedno dete. Od tada, u porodičnoj kući koja je napravljena od blata bez vode i kupatila, Srđan sam brine o Milici (9), Mariji (7), Sandri (4) i Viktoru (3)."

Pododica Srđana Tamburića je na samom kraju sela Zlatari 2, u blizini jezera Ćelije, kod Brusa. U vojsci je bio kuvar, odlično se se snalazi u kućnim poslovima i sve te sklonosti su mu bile dragocene za samostalno odgajanje dece. Kad god je socijalna služba posećivala ovu porodicu, zaticala je toplo kuvano jelo i uverila se da je to porodični dom u kome se o deci brine.

Srđan nije zaposlen jer zbog brige o deci i domaćinstvu, nije imao mnogo vremena na raspolaganju da bi mogao da radi i van kuće. Nažalost, ćerkici Sandri (4) dijagnostikovan je početni stadijum cerebralne paralize.

Zbog ove činjenice, morao je kao roditelj, da brzo donese tešku odluku. Bio je svestan da zbog troškova lečenja neće biti u mogućnosti da ćerki pruži sve što može biti potrebno za oporavak. U nameri da mu sva deca budu dobro i zdrava, Srđan je pozvao socijalnu službu da mu pomogne i da dvoje najmlađe dece odrastaju u hraniteljskoj porodici.

Tamara Grujić:" Bilo mu je izuzetno teško da donese tu odluku ali mislio je samo o najboljem interesu svoje dece, da prežive, da mu budu zdravi. Uz sve životne nedaće, prevashodno stambeni - životni uslovi u Srđanovom domaćinstvu nisu adekvatni za porodicu sa četvoro maloletne dece: kuća ima dve prostorije ali nema kupatilo, vodu. Ima "uslužnu kuhinju", sa šporetom na drva u jednoj prostoriji. A tu svi i spavaju jer se ona zimi greje. Sada su mu dvoje mlađe dece u hraniteljskoj porodici, u kontaktu su i u odličnim odnosima a dve starije ćerke su sa njim. Kad su one u školi, Srđan nadniči."

Tamarina ekipa je uz pomoć lokalne samouprave u Zlatarima i Brusu obavila sve potrebne pripreme u neustrašivo se upustila u izazov da ostvare još jedan zahtevan građevinski poduhvat na uređenju porodične kuće Srđana Tamburića. Urađena je kanalizacija, uvedena voda, postavljene fasada i krov, ureađen novi pristup kući a reorganizovan je i prostor unutar kuće.

"Deca su dobila svoj deo kuće, porodica sada ima funkcionalnu i udobnu dnevnu sobu sa kuhinjom. I naravno, najvažnije od svega - moderno kupatilo. Jedan od osnovnih uslova da Srđan Tamburić jednog dana ponovo okupi svu svoju decuje - da ima adekvatne stambene uslove za život. U dogovoru sa socijalnom službom opštine Brus koja je i prijavila ovu porodicu, moja ekipa i ja učinili smo sve što je do nas da mu pomognemo oko novog životnog početka.", kaže Tamara Grujić.

Pored građevinskih radova, u prvoj epizodi osme TV sezone seijala "S Tamarom u akciji" uživaćete i u obilju prirodnih lepota opštine Brus, saznati za nesvakidašnju turističku ponudu naše najpopularnije planine Kopaonik. Videćete i kako možete i leti da vozite bob, skije i koje vodopade i gejzire krije srpska planinska lepotica!

S Tamarom u akciji: Akcija za porodicu Tamburić, prva u 8. sezoni 

RTS1, petak, 27. septembar u 21.00

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 15. dec 2019, 12:50) - Olivera Jovanovic [neregistrovani]

BRAVO Tamara i vasa ekipa

Tamara
cestitamo od srca. Gledam vas cesto vi ste cini mi se najhumanija grupa u Srbiji. Ovo sa Tamburicima mi je slomilo srce ne razumem kako moze majka svoje 4 da napusti. Trazili smo postanski broj ali ima samo jedno Zlatari i kod vas pise Zlatari 2 ? Spremamo veliki paket devojcicama za zimu.
Mi smo se vratili posle 20 god u Floridi u Srbiju i tamo smo gledali cesto ovakve akcije na TV, ima dobrih ljudi koji se okupe oko lepe plemenite zamisli.
I pomazu. Nastavite i dalje vas plemenit rad. Bravo. I cestitam vam ako ste u medjuvremenu postali majka. Srdacan pozdrav od povratnika u Srbiju ,Olivera i porodica