Mira Adanja Polak - Ekskluzivno, "U Vatikanu"

Vatikan je oduvek bio obavijen velom tajanstvenosti i nedokučivih tajni.

Velikom istorijskom događaju kada se birao novi Papa u Vatikanu prisustvovala je Mira Adanja Polak koja je među 7000 novinra iz čitavog sveta čekala proglašenje novog Pape. Mira Adanja Polak je tada imala mogućnost da sretne i pojedine članove papskog veća koji su joj govorili o svemu što rade i šta očekuju od novog Pape.

Za mnoge je tada izbor Horhe Maria Bergolia bilo iznenađenje, a za neke bio je to i izbor pomirenja - da Papa bude Italijan; a i da dolazi iz Južne Amerike.

Papa Franja ima italijansko i argentinsko državljanstvo i njegova biografija je tada obišla svet u sekundi. Skromnost i otsustvo potrbe za preterivanjima su odmah privukli pažnju javnosti, a sada gledajući već sa distance dokazao je svoju mudrost i neverovatnu diplomatsku umesnost u uzavrelom današnjem svetu konflikata.

U Vatikanu je tada uočena impresivna i neverovatna organizacija koja je bila dovedena do perfekcije. Onog momenta kada dobijete saglasnost da budete u Vatikanu bez obzira na vreme i najvećih tenzija i pritisaka zbog biranja pape svi su nesebično odvajali potrebno vreme za razgovore zabeležene u emisiji. Nije bilo žurbe, nije bilo pritisaka, niti požurivanja. Ali na zakazane intevjue moralo se doći tačno u minut.

Monsignor Stanislav Hocevar beogradski nadbiskup u to vreme bio je u Vatikanu i Miri Adanji Polak odgovarao na mnoga pitanja i objasnio neke procedure ovog velikog svetskog događaja.

Autor Mira Adanja Polak

broj komentara 0 pošalji komentar