Oko: Amfilohije Radović

Kada je Milo Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, mitropolit crnogorsko-primorski je poručio - to je prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu

"Priznajem da nisam sposoban da upotrebim blagu reč, nekad iz mene izbije Dinarac i čovek, ali znam koja je mera ljudskog ponašanja", rekao je jednom prilikom mitropolit Amfilohije. Rođen kao Risto Radović u blizini Manastira Morače, govorio je - vaspitavan sam uz gusle i pripovedanja o čojstvu i junaštvu.

Kada je iz Banata došao na Cetinje 1990. godine, pričao je - tada je malo ko ovde znao ko je Sveti Petar Cetinjski, a svi su u kućama imali slike Josipa Broza.

Kada su ga 2000-ih videli kao novog patrijarha srpskog, rekao je - neće me se Crnogorci tako lako ratosiljati.

Stevan Kostić
Stevan Kostić

Kada je Milo Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije je poručio - to je prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu.

U razgovoru za RTS mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije govorio je o inicijativi vrha crnogorske države i Zakonu o slobodi veroispovesti, o Milu Đukanoviću, Momiru Bulatoviću, Slobodanu Miloševiću, Zoranu Đinđiću, Aleksandru Vučiću, o svoje tri decenije na Cetinju.

Autor emisije: Stevan Kostić.

broj komentara 0 pošalji komentar